Autori se izvinili
22

U seriji "Game of Thrones" Bushova glava nabijena na kolac

Klix.ba
Autori serije "Game of Throne" su se izvinili zbog scena posljednje epizode prve sezone, tokom koje se može vidjeti odsječena glava bivšeg predsjednika Georga W. Busha nabijena na kolac.

David Benioff i D. B. Weiss su pokrenuli kontroverze nakon što su otkrili da se umjetna verzija glave bivšeg američkog predsjednika, sa perikom, pojavljuje u pozadini tokom posljednje epizode.

Weiss je priznao da se Bushova glava pojavljuje u nekoliko scena.

"To nije bila stvar izbora i nije nikakva politička poruka. Jednostavno smo morali koristiti sve glave koje smo imali", dodao je Benioff.

Međutim, njihove izjave su pokrenule lavinu negativnih komenatara pa su se šefovi mreže HBO izvinili i obećali da će ukloniti sve kontroverzne scene iz budućih izdanja.

"Tokom snimanja serije smo koristili mnogo vještačkih dijelova tijela – glave, ruke, noge... Ne možemo za svaku scenu ponovo praviti sve rekvizite, pogotovo za scene gdje nam ih treba mnogo pa ih onda iznajmljujemo sa drugih setova. Nakon što smo snimili sve scene, neko je rekao da glava izgleda kao glava predsjednika Busha. Nismo mislili ništa loše. Želimo se izviniti svima koje smo na bilo koji način uvrijedili", kazali su Weiss i Benioff.

U izjavi šefova mreže HBO stoji: "Razočarani smo što ovo vidimo i moramo reći da je neprihvatljivo. To smo objasnili producentima serije, koji su se odmah izvinili zbog ove nenamjerne greške. Žao nam je što se ovo desilo".