|

U septembru se otvara prva gradska džamija u Atini

U septembru se otvara prva gradska džamija u Atini
47
F
FENA
7.6.2019. u 19:31
43
komentara
47

dijeljenja
U septembru se otvara prva gradska džamija u Atini
Grčki ministar obrazovanja i religije Kostas Gavroglou izjavio je u petak da će nakon dugog odgađanja prva džamija finansirana od države najvjerovatnije biti otvorena u septembru, oko tri godine nakon što je njenu izgradnju odobrio parlament.
Gavroglou je to izjavio tokom posjete skoro dovršenoj džamiji u predgrađu Atine, u pratnji predstavnika muslimanske zajednice. Njena izgradnja postala je kontroverzna jer se neki protive podizanju džamije u grčkoj prijestolnici.

"Posebno je dobro da će se desiti prva molitva imama u atinskoj džamiji. Nadamo se da će se to najkasnije desiti u septembru", izjavio je Gavroglou.

Džamija koju su odobrili poslanici izgrađena je u većinski industrijskom dijelu prijestolnice i postat će mjesto molitve za grčku muslimansku imigrantsku zajednicu i posjetioce. Deseci hiljada muslimanskih migranata žive u široj regiji Atine, a često obavljaju molitve u neformalnim prostorijama, podrumima ili neiskorištenim prodavnicama.

Gavroglou je naglasio da je atinska džamija, za razliku od većine u Evropi, javna i da nije mjesto molitve u privatnom vlasništvu.

"Ona ne pripada nikome jer pripada svima nama i svima vama. Ovdje vlasnik nije pojedinac niti zajednica, nije ni društvo ni strana zemlja", kazao je grčki ministar.

Skoro dovršenje džamije dočekano je s radošću među članovima atinske muslimanske zajednice.

"Volio bih da se počnem zahvaljivati Bogu što konačno imamo džamiju u kojoj se možemo moliti, možemo se okupljati, možemo razgovarati o temama bliskim nama", izjavio je imam džamije Zaki Mohamed, prenosi Associated Press.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...