Svijet
0

U selu u državi New York palo rekordnih 3,5 metra snijega

FENA
Nezampaćene sniježne padavine s više od tri metra nisu bile uznemirujuće za stanovnike sela Redfield u gornjim djelovima države New York koji se oslanjaju na svoje snowmobile i cross-country skijaše.

"Sniježi. Palo je puno snijega. Pa šta?", izjavio je Allan Babcock, stanovnik sela koji je čitav život proveo tu i vlasnik je Shar's Country Dinera, pouplarnog restorana u tom selu od 650 ljudi.

"Lijepo je imati svu ovu pažnju - to je sasvim sigurno dobro za posao. Ovo je uistinu galama ni oko čega. Dva metra snijega ovdje nije ništa", kazala je Patty Patterson, koja upravlja hotelom Redfield, javio je AP.

Nije, međutim, palo dva metra snijega. Nezvanično, palo je skoro 3,5 metara snijega na naseljena mjesta duž istočne obale jezera Ontario.

Snijeg je padao devet dana uzastopno prije nego što je konačno prestao u nedjelju. Guverner Eliot Spitzer proglasio je stanje prirodne katastrofe u oblasti Oswego zbog obilnog snijega.

Ukoliko se pokaže tačnim, sniježni nanos nadmašio bi državni rekord od tri metra snijega koji je pao u obližnjem, Montagueu tokom sedam dana zaključno s 1. januarom 2002. godine, saopćio je Steve McLaughlin, meteorolog Nacionalne vremenske službe u Buffalu.

Zvaničnik Nacionalne vremenske službe otputovao je u Redfield u ponedjeljak kako bi pokušao verificirati ukupne količine sniježnih padavina.

Najveće potvrđene sniježne padavine bile su u Parishu, gdje je tri metra zabilježeno u nedjelju ujutro. Mexico je imao 2,8 metara sniježnih padavina, Sjeverna Osceola 2,5 i Scriba 2,3 metra. Grad Oswego imao je dva metra padavina.

Očekuje se da uporni snijeg koji je sedmicu dana zasipao tu oblast konačno prestane padati u ponedjeljak.

"U ponedjeljak dolazi hladna fronta koja bi mogla okončati sve ovo. Mogli bismo imati još jedan sniježni val. Tada će, međutim, doći kraj. Konačno, malo milosti", izjavio je McLaughlin.