{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Saudijskoj Arabiji održan prvi koncert ženskog izvođača u historiji zemlje

7.12.2017. u 22:25
277
193
U Saudijskoj Arabiji održan prvi koncert ženskog izvođača u historiji zemlje
277
U Saudijskoj Arabiji održan prvi koncert ženskog izvođača u historiji zemlje
Ispred Kulturnog centra u Rijadu (Foto: AFP)
Hiljade žena okupljenih u Kulturnom centru kralja Fahda u Rijadu pozdravile su gromoglasnim aplauzom i ovacijama libansku pjevačicu Hibu Tawaji, prvu ženu koja je sinoć održala samostalni koncert u historiji Saudijske Arabije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Mnoge su na koncertu skinule njihove abaje, duge ogrtače koje inače moraju nositi na javnim mjestima. Druge su zaplesale uz hitove Whitney Houston i Celine Dion te druge arapske klasike. One mlađe nisu ispuštale svoje mobitele kako bi snimile atmosferu s koncerta.

"Ovo je veoma poseban trenutak za Saudijsku Arabiju. Sve žene trebale bi izraziti njihovu zahvalnost zbog činjenice da je jedna žena prvi put održala koncert u Saudijskoj Arabiji", kazao je jedan od organizatora večerašnje ceremonije koji je pjevačicu Hibu ispratio do pozornice.Koncert libanske pjevačke zvijezde još jedan je od dokaza kako se princ Mohammed Bin Salman zalaže za promjenu života u Saudijskoj Arabiji. On već duže vrijeme pokušava uzdrmati ultra-konzervativno društvo u ovoj zemlji, kao i unaprijediti ekonomiju koja se zasad u velikoj mjeri oslanja na fosilna goriva.
"Nadam se kako će biti više koncerata. Entuzijastičan sam jer zaslužujemo više muzičkih događaja", rekao je Al Anoud, stanovnik Rijada koji je prisustvovao performansu libanske pjevačice.

Javni koncerti tradicionalno nisu bili dozvoljeni u Saudijskoj Arabiji, zajedno s brojnim drugim javnim događajima. Međutim, proteklih sedmica vlasti su dozvolile održavanje nekoliko koncerata i svirki.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: