Pod određenim uslovima
0

U SAD-u odobren novi lijek za usporavanje razvoja Alzheimerove bolesti

V. K.
I pored odobrenja, očekuju se daljnja ispitivanja (Ilustracija:Shutterstock)
I pored odobrenja, očekuju se daljnja ispitivanja (Ilustracija:Shutterstock)
Američka agencija za lijekove i hranu (FDA) odobrila je za upotrebu lijek Aducanumab namijenjen za usporavanje razvoja Alzheimerove bolesti, prenosi The Guardian.

Lijek Aducanumab do sada je izazvao brojne kontroverze koje se prije svega tiču njegove efikasnosti u liječenju pacijenata.

Dok su sa jedne strane doktori, pacijenti i zdravstvene organizacije pozdravile odobravanje lijeka, znanstvenici ističu kako lijek nije pokazao dobre rezultate prilikom testiranja.

Znanstvenici ističu kako su dva testiranja lijeka tokom 2019. godine zaustavljena zbog toga što se lijek pokazao neefikasnim, a proizvođač Biogen je saopćio kako lijek vjerovatno neće poboljšati pamćenje i razmišljanje kod pacijenata.

Međutim, kompanija je ponovo uradila određena ispitivanja i analize te su saopćili kako se lijek pokazao efikasnim kod osoba koje su ga koristile duži period. Kompanija je istakla kako velike doze lijekova mogu usporiti gubitak pamćenja i kognitivnih vještina te su zbog toga zatražili licencu za upotrebu.

Američka agencija za hranu i lijekove pozitivno je odgovorila na ovaj zahtjev te je odobrila lijek, ali pod određenim uslovima. Kako ističu iz FDA, lijek je odobren pod uslovom da oni koji ga upotrebljavaju budu uvršteni u grupu osoba koje se nalaze u četvrtoj fazi ispitivanja lijeka.

"To podrazumijeva da će njihovo stanje promatrati istraživači koji će analizirati reakcije na lijek te će utvrditi da li on zaista usporava razvoj ove bolesti", prenosi The Guardian.

Znanstvenici i doktori podijeljeni su oko odobravanja ovog lijeka.

"Ovo ne znači da će lijek biti odobren za širu upotrebu. Moramo osigurati prikupljanje podataka u realnom vremenu koje će uključivati sve prednosti i nuspojave lijeka kako bismo utvrdili njegovu upotrebu u budućnosti. Ovo svakako jeste nova era u medicini, ali priča oko lijeka još uvijek nije gotova", ističe škotski profesor Craig Ritchie.

Odobravanje lijeka za usporavanje razvoja Alzheimerove bolesti predstavlja svojevrsni presedan ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je posljednji lijek namijenjen za usporavanje razvoja bolesti odobren još prije 20 godina. Ljekari su tada za upotrebu odobrili lijek Aricept koji se pokazao djelimično efikasan.

Istraživanja su utvrdila da je Aricept usporavao razvoj bolesti nekoliko mjeseci, međutim dugoročno nije imao značajniji efekt na pacijente koji boluju od Alzheimerove bolesti.