|

U SAD-u manje demokratskih birača nego 2008.

U SAD-u manje demokratskih birača nego 2008.
0
F
FENA
23.2.2011. u 08:54
0
komentara
0

dijeljenja
U SAD-u manje demokratskih birača nego 2008. Foto: AFP
Nova anketa Instituta Gallup pokazala je u utorak da se danas manje Amerikanaca izjašnjava demokratima nego 2008., što je loša vijest za reizbor predsjednika Baracka Obame 2012., jer su mnogi od tih padova zabilježeni u birački nepostojanim državama koje je osvojio na izborima 2008.
Prema Gallupu, u 2010. su sve savezne države i Distrikt Columbiju (Washington) imali manje stanovnika koji se izjašnjavaju kao demokrati ili kao nezavisni birači naklonjeni demokratima.

Neki od najvećih padova dogodili su se u nepostojanim državama koje su pomogle Obaminu izboru za predsjednika 2008., uključujući Nevadu, New Hampshire, Wisconsin, Colorado i Indianu.

Prema Gallupu, ukupno 12 država, uključujući Tennessee, Virginiju i Missouri, koje su bile "čvrsto" demokratske ili njima naklonjene 2008., sada su prešle u kategoriju "neizvjesne", gdje može pobijediti i demokratski i republikanski kandidat.

Istodobno se u protekle tri godine nijedna od 50 saveznih država nije pomakla prema većoj naklonosti za demokrate.

U New Hampshireu, državi u kojoj je Obama odnio pobjedu 2008., broj birača koji se identificira kao demokrati smanjen je za 11 posto, dok je u Rhode Islandu broj demokratskih birača pao za 12 posto.

Gallup također bilježi da birači nisu odmah prešli u republikanski tabor, već da uoči 2012. postoji veći broj saveznih država u kojima je ishod predsjedničkih izbora neizvjestan.

Prema Gallupu, demokratske države i dalje nadmašuju republikanske s 23 prema 10, od kojih je 14 "čvrsto" demokratskih država, prema pet "čvrsto" republikanskih.

Neovisni birači čine oko trećine američkog elektorata.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.