SAD
0

Obamina popularnost raste zahvaljujući oporavku ekonomije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Podrška američkom predsjedniku Baracku Obami ponovo je dostigla 50 posto, prvi put od juna prošle godine, i to najviše zahvaljujući poboljšanju ekonomske situacije, pokazuje zajednička anketa Reutersa i agencije Ipsos.

To je dobrodošla vijest u trenutku kada su demokrate izgubile većinu u Predsjedničkom domu i prinuđene su da traže kompromis s republikancima koji su ojačali poslije novembarskih izbora na pola predsjedničkog mandata.

"S poboljšanjem ekonomije i administraciji je bolje", izjavio je anketar Ipsosa Cliff Young.

"Rezultati pokazuju da će predsjedniku biti teško, ali ne i nemoguće da ostvari planove koje je zacrtao", rekao je on.

Anketa, provedena od 7. do 10 januara, pokazuje da su nezavisni birači, koji su napustili demokrate na izborima 2. novembra i koji su Obami potrebni da dobije drugi mandat 2012. godine, spremni da preispitaju svoj stav.

Od nezavisnih birača, 50 posto podržava Obamu, ali najveći skok zabilježen je u podršci njegovih demokrata od kojih 77 posto smatra da predsjednik dobro obavlja svoj posao.

Amerikanci od predsjednika žele da se ubuduće usredsredi na smanjenje duga i potrošnje.

Anketa pokazuje da je 71 posto Amerikanaca protiv povećanja zaduženosti i da su mnogi za smanjenje vojnog budžeta i pomoći inostranstvu.

Za razliku od toga, samo 20-23 posto smatra da treba smanjiti socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Anketa je provedena telefonski na uzorku od 1.021 osoba, od kojih su 780 registrovani birači, uključujući 451 demokratu, 388 republikanaca i 182 nezavisna birača.