Najhladnije mjesto na planeti
4

VIDEO / U ruskom selu Oymyakonu temperatura pada i do -72 stepena

Klix.ba
Ako mislite da su u vašem mjestu zime nepodnošljive, posjeta ruskom selu Oymyakon će zasigurno učiniti da promijenite mišljenje.
Prosječna temperatura u ovom selu na istoku Rusije u januaru iznosi minus 50 stepeni celzija. Stoga ne čudi da je Oymyakon dobilo titulu najhladnijeg naseljenog mjesta na svijetu.

Najniža temperatura ikad izmjerena u Oymyakonu iznosila je minus 71,2 stepena celzija. Tako niska temperatura nije izmjerena ni u jednom naseljenom mjestu na Zemlji.

Ironično, Oymyakon zapravo znači "voda koja se ne smrzava", a mjesto je naziv dobilo po obližnjem termalnom izvoru.

Unatoč ekstremno niskim temperaturama, u selu živi 500 stanovnika, koji se ponajviše bave stočarstvom. Većina domova u ovom selu grije se na ugalj i drva, a samo rijetki uživaju u pogodnostima moderne tehnologije.

Stanovnici se uglavnom hrane konjskim i sobovim mesom. U selu imaju samo jednu prodavnicu koja je opremljena osnovnim potrepštinama, i jednu školu koja se zatvara samo ako se temperatura spusti ispod minus 52 stepena celzija. Ukoliko neko od mještana umre, pokop se mora čekati i do nekoliko dana dok se zemlja ne odmrzne žeravicom.

Mještani su navikli na ovakve vremenske uvjete i nemaju zdravstvenih problema, a ljekari kažu da su za to zaslužni mikronutrijenti iz mlijeka i mesa njihove stoke.

Dan u ovom selu traje od tri sata u decembru do 21 sat u ljetnim mjesecima, kada se temperatura penje do 30 stepeni celzija, piše Daily Mail.