|

U Rusiji temperatura do minus 50, 45 osoba umrlo od hladnoće

U Rusiji temperatura do minus 50, 45 osoba umrlo od hladnoće
6
F
FENA
20.12.2012. u 15:36
6
komentara
6

dijeljenja
U Rusiji temperatura do minus 50, 45 osoba umrlo od hladnoće
Rusija se u četvrtak sprema na novi pad temperatura dok val hladnoće od 14. decembra vlada zemljom, pri čemu je smrtno stradalo 45 osoba.
U republici Komis na sjeveru zabilježena su -33 stepena, na Uralu -38 a u području Krasnojarska u istočnom Sibiru -48 stepeni. Hladnoća koja je zahvatila čitav ruski teritorij "s temperaturama nižim za 10 do 15 stepeni od normale" trajat će najmanje sljedeća tri dana, upozorio je ruski meteorološki centar.

U Jakutiji, na sjeveroistoku Sibira, gdje je nastava u više škola otkazana ove sedmice zbog hladnoće, temperatura će pasti na -57 stepeni.

"Čak i stanovnici Sibira naviknuti na hladnoću žale se na vrijeme i kažu da ih je strah izaći ispod pokrivača", javlja ruska televizijska stanica NTV.

U četvrtak se očekuje i ledeni vjetar te snažne snježne padaline u Sjevernoj Osetiji, Kabardino-Balariji, Ingušetiji, Čečeniji i u Dagestanu, gdje je klima obično blaga.

Zbog vala hladnoće, potrošnja energije dosegla je u srijedu "rekordni nivo od 156.336 MW", objavila je kompanija koja snabdijeva električnom energijom Rusiju.

Ministarstvo za hitna stanja objavilo je kako zbog hladnoće dolazi do brojnih prekida snabdijevanja strujom, vodom i grijanjem diljem Rusije.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...