|

U Rusiji 21 osoba umrla u 24 sata u valu hladnoće

U Rusiji 21 osoba umrla u 24 sata u valu hladnoće
0
F
FENA
19.12.2012. u 12:34
1
komentara
0

dijeljenja
U Rusiji 21 osoba umrla u 24 sata u valu hladnoće
U Rusiji u valu hladnoće umrla je 21 osoba u 24 sata, a došlo je i do prekida snabdijevanja električnom energijom i pucanja kanalizacije, piše u srijedu ruska štampa.
U Rusiji je, piše štampa, "kraj svijeta" zbog vala hladnoća koji je pogodio cijelu teritoriju te zemlje, koji nije poštedio čak ni južne regije, gdje je klima tradicionalno blaga.

"Dvadeset i jedna osoba se smrzla u Rusiji u posljednja 24 sata, a 271 je zatražila medicinsku pomoć, 147 od njih su hospitalizirane", saopćila je državna agencija Ria-Novosti, pozivajući se na medicinske izvore.

Ukupno 45 osoba je umrlo od hladnoće u Rusiji od početka zime, prema istim izvorima.

"Kraj svijeta je došao u Rusije prije nego što je predviđen", piše u srijedu državni list Rossiiskaia gazeta.

Od prošle sedmice temperature ne prestaju da padaju širom zemlje, spuštajući se do minus 20 stepeni u Moskvi, a oko minus 47 stepeni u velikim gradovima zapadnog Sibira, Novosibirsku, Tomsku, Omsku i Barnaulu, dok u Magadanu, na ruskom Dalekom istoku, posljednjih dana živa ostaje ispod minus 50 stepeni.

Prekidi u snabdijevanju el. energijom, vodom i grijanjem koje je uzrokovala hladnoća, zabilježeni su u Samari (regija Volge), Novosibirsku, Saratovu (na jugoistoku) i Ufi (na jugu Urala), saopćilo je ministarstvo za hitne situacije.

Jug zemlje je također zahvaćen hladnoćom.

Ova "ekstremna hladnoća" će trajati najmanje "do petka", saopćio je Ruski meteorološki centar.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...