Izvještaj UN-a
0

U Rusiji završi 20% svjetskog heroina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija se našla na neslavnom prvom mjestu u svijetu po potrošnji heroina, ukazuje se u izvještaju Ujedinjenih nacija, u kojem se precizira da se u tu zemlju slije 21 posto ukupne svjetske proizvodnje tog narkotika i pet posto opijuma, javljaju agencije.

Izvještaj pod nazivom "Narkomanija, kriminal i pobunjenički pokreti: Opasnost tranzita opijuma iz Afganistana", objavljen u Beču, pripremili su eksperti UN-a za narkotike i sprječavanje kriminala na osnovu svojih istraživanja i podataka dobijenih od službi zaduženih za borbu protiv narkomanije.

Godišnja svjetska potrošnja doseže 3.700 tona opijumskih narkotika (uključujući heroin), a u svijetu je registrirano 15,4 miliona korisnika opijata, s tim što velika većina (11,3 mliona) koristi heroin. Rusija ima 1,5 miliona heroinskih ovisnika.

Smatra se da se godišnje u svijetu upotrijebi 340 tona čistog heroina, što je ekvivalentno količini od 2.600 tona sirovog opijuma. Petina te količine završi u Rusiji, ukazuje se u izveštaju UN.

Prema približnim procjenama, 75 do 80 tona afganistanskog heroina koji dospijeva na rusko tržište stiže iz Afganistana preko zemalja centralne Azije.

Broj nakomana u Ruskoj Federaciji je porastao deset puta u posljednjoj deceniji, a od narkotika godišnje , prema procjeni vlade, umire njih između 30.000 i 40.000.

Evropa je najveći potrošač afganistanskih opijata, sa udjelom od 19 procenata, a slijede Rusija i Iran sa po 15 procenata, Kina sa 12 procenata, Indija sa sedam te Paksitan, Afrika, sjeverna i južna Amerika sa po šest posto.