Afganistan
0

NATO uništio tri tone droge na jugu zemlje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodne snage u Afganistanu su saopćile da su u petak zaplijenile i uništile oko tri tone opijuma, heroina i oružja u pokrajini Kandahar koja je uporište pobunjenika i centar za proizvodnju opijuma, koji jednim dijelom financira pobunu. Vojnici NATO-ovih snaga u Afganistanu (ISAF) zaustavili su "jedan sumnjivi kamion" koji je bio natovaren drogom i oružjem, naveo je ISAF u saopćenju.

"Nakon pretresa je pronađeno 2.400 kilograma opijuma, više od 450 kilograma opijumske kaše, 23 kilograma heroina, vatreno oružje i municija", navodi se u saopćenju.

Najveći dio droge je uništen, a dva čovjeka su uhapšena, precizira sopćenje.

Afganistan je u svijetu prvi proizvođač opijuma koji je glavni sastojak heroina i uzgaja se većinom u Kandaharu i susjednoj pokrajini Helmand, pobunjeničkim uporištima.

Afganistan, peta najsiromašnija zemlja na svijetu, proizvodi 92 posto svjetske količine opijuma čija je vrijednost bila 2,8 milijardi dolara u 2009. godini, prema podacima UN-a.

Trgovina drogom, koja donosi korist mnogobrojnim afganistanskim zvaničnicima i koja hrani korupciju na svim nivoima, jedan je od glavnih reusursa za pobunjenike, naročito talibane, uz novac koji dolazi iz zemalja u Perzijskom zalivu, smatraju zapadni zvaničnici.