Rusija
0

U rudniku uglja poginulo najmanje 11 osoba

SRNA
Foto: Ria
Foto: Ria
Najmanje 11 ljudi je poginulo, a 41 je povrijeđen u dvije eksplozije u rudniku uglja na zapadu Sibira, rekao je danas portparol ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Isti izvor navodi da su u eksploziji, koja se dogodila noćas, 64 rudara i 20 spasilaca ostali zatrpani u rudniku i da je njihovo stanje neizvjesno.

"Već smo iznijeli sedam tijela na površinu i ona su prebačena u mrtvačnicu na identifikaciju", rekla je portparol istražitelja.

Porodice poginulih primiće oko milion rubalja ili 33 000 dolara kao nadoknadu koju plaća vlasnik rudnika zajedno sa kompenzacijom koju daju državne i regionalne vlasti, rekao je portparol regionalne administracije Sergej Čeremnov, prenosi RIA Novosti.

"Porodice poginulih, posebno djeca, dobiće svu neophodnu pomoć. Predstavnici Vlade su već razgovorali sa vlasnicima rudnika", rekao je Čeremnov.

Istraga je otvorena povodom eksplozija u rudniku Raspadskaja, a  istražitelji vjeruju da je uzrok eksplozije metan. Ranije je rečeno da je eksplodirao ili metan pomiješan sa vazduhom ili usitnjeni ugalj.