Rusija
0

U dvije eksplozije u rudniku poginulo najmanje 30 rudara

SRNA
Prema najnovijim podacima, u dvije eksplozije u rudniku uglja "Raspadskaja" na zapadu Sibira, poginulo je 30 rudara, izjavio je ruski ministar za vanredne situacije Sergei Shoigu.

"Prema posljednjim informacijama 30 osoba je poginulo, a 60 ostalih koji se vode kao nestali, još su u rudniku. Nastavljamo potragu", izjavio je Shoigu koji je obišao mjesto nesreće.

On je precizirao da su spasilačke akcije u toku te da je sistem za ventilaciju, koji je bio oštećen od eksplozija popravljen i da akcije teku očekivanim tokom, prenosi agencija "Ria Novosti".

Shoigu je dodao da u akciji spasavanja učestvuje 30 spasilačkih ekipa, što je više od 550 osoba iz više gradova Rusije.

Akcija spašavanja prekinuta je jučer zbog opasnosti od novih eksplozija metana.

U rudniku u regionu Kemerovo  u subotu u 23.54 sata po lokalnom vremenu odjeknula je prva eksplozija. Spasioci su brzo poslati u kop, ali su zatrpani zemljom nakon  druge eksplozija, koja  je odjeknula oko 4.00 sata po lokalnom vremenu.

Posljednji kontakt sa spasiocima bio je 30 minuta prije ove eksplozije.
Rudnik Raspadskaja  jedan je od najznačajnijih u Rusiji. Ovaj rudnik snabdijeva koksom metalurške fabrike u Rusiji, Ukrajini, istočnoj Evropi i Aziji.

Ruski milijarder Roman Abramovič upravlja rudnikom, koji je otvoren 1973. godine, a 40 posto akcija pripada grupi Evraz.