Sukob s obezbjeđenjem
1

U protestima u Wisconsinu upucane tri osobe, dvije smrtno stradale

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tri dana zaredom traju protesti u gradu Kenosha, u američkoj državi Wisconsin, nakon što je policija upucala nenaoružanog Afroamerikanca. Tokom protesta su upucane tri osobe, od koje su dvije smrtno stradale.

Policija je potvrdila da su tri osobe upucane, ali nije dala više detalja o tome ko je upleten u pucnjavu, a identitet žrtava još uvijek utvrđuju.

"Pucnjava je rezultirala dvjema smrtnim slučajevima, a treća žrtva je prevezena u bolnicu s ozbiljnim povredama, ali ne opasnim po život", saopćila je policija Kenoshija.

Lokalni mediji su ranije izvještavali da je vjerovatno do nasilja došlo zbog konflikta između demonstranata i naoružanih muškaraca koji osiguravaju benzinsku pumpu, a šerif ovog okruga je za New York Times je rekao da će istraga biti usmjerena upravo prema njima.

Protesti su u ovom gradu počeli nakon što je policija nekoliko puta pucala u nenaoružanog Jacoba Blake koji je na intezivnoj njezi trenutno, a prognoze su da će ostati paralizovan do kraja života.

Reakcija na ovaj događaj su protesti za koje vlasti kažu da su u SAD-u oduvijek bili primamljivi i da je narod oduvijek "hitio" na ulice u sitne sate pa se nerijetko sve pretvaralo u nasilje.