{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U proizvodnji vojne opreme SAD koriste falsificirane kineske dijelove

22.5.2012. u 08:55
2
7
U proizvodnji vojne opreme SAD koriste falsificirane kineske dijelove
2
U proizvodnji vojne opreme SAD koriste falsificirane kineske dijelove
Komitet Oružane službe Senata je izjavio da se veliki broj falsificiranih elektroničkih komponenti iz Kine koristi u vojnoj opremi Sjedinjenih Američkih Država.
Prema riječima članova Komiteta, jednogodišnjom istragom je registrovano 1.800 slučajeva korištenja lažnih dijelova u avionima SAD-a. Više od 70 posto od milion dijelova koji su zahvaćeni istragom se moglo povezati sa Kinom.

Kvar jednog od dijelova bi mogao značiti opasnost za pilota ili čak i opasnost po nacionalnu sigurnost, a sve vodi ka većim novčanim izdacima za Pentagon.

Vojska SAD-a se oslanja na mnogo malih, nevjerovatno sofisticiranih elektroničkih komponenti, koje se nalaze u sistemu noćnog vida, radiju i GPS-u, a kvar samo jednog dijela može predstavljati veliki rizik za vojnika.

Najviše falsificiranih dijelova se koristilo u proizvodnji helikoptera SH-60B, koje koristi mornarica, transportnih aviona C-130J i C-27J te u avionima P-8A Poseidon.

Komitet je kritizirao Kinu i njenu nemogućnost zatvaranja fabrika za proizvodnju falsificiranih dijelova. Članovi Komiteta koji su željeli otputovati u Kinu i provesti istragu nisu dobili vize, prenosi BBC.

"Falsificirani elektronički uređaji se u Kini prodaju javno. Umjesto da priznaju da imaju problem i da ga pokušaju riješiti, Kineska vlada pokušava izbjeći istrage", piše u izvještaju komiteta.

U toku narednih deset godina, novčana sredstva namijenjena Pentagonu će biti umanjena za 450 milijardi dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: