Provedena jednogodišnja istraga
2

U proizvodnji vojne opreme SAD koriste falsificirane kineske dijelove

Klix.ba
Komitet Oružane službe Senata je izjavio da se veliki broj falsificiranih elektroničkih komponenti iz Kine koristi u vojnoj opremi Sjedinjenih Američkih Država.

Prema riječima članova Komiteta, jednogodišnjom istragom je registrovano 1.800 slučajeva korištenja lažnih dijelova u avionima SAD-a. Više od 70 posto od milion dijelova koji su zahvaćeni istragom se moglo povezati sa Kinom.

Kvar jednog od dijelova bi mogao značiti opasnost za pilota ili čak i opasnost po nacionalnu sigurnost, a sve vodi ka većim novčanim izdacima za Pentagon.

Vojska SAD-a se oslanja na mnogo malih, nevjerovatno sofisticiranih elektroničkih komponenti, koje se nalaze u sistemu noćnog vida, radiju i GPS-u, a kvar samo jednog dijela može predstavljati veliki rizik za vojnika.

Najviše falsificiranih dijelova se koristilo u proizvodnji helikoptera SH-60B, koje koristi mornarica, transportnih aviona C-130J i C-27J te u avionima P-8A Poseidon.

Komitet je kritizirao Kinu i njenu nemogućnost zatvaranja fabrika za proizvodnju falsificiranih dijelova. Članovi Komiteta koji su željeli otputovati u Kinu i provesti istragu nisu dobili vize, prenosi BBC.

"Falsificirani elektronički uređaji se u Kini prodaju javno. Umjesto da priznaju da imaju problem i da ga pokušaju riješiti, Kineska vlada pokušava izbjeći istrage", piše u izvještaju komiteta.

U toku narednih deset godina, novčana sredstva namijenjena Pentagonu će biti umanjena za 450 milijardi dolara.