Kinesko cyber ratovanje "istinski rizik" vojsci SAD-a

F
FENA
13.3.2012. u 11:31
0
3
Kinesko cyber ratovanje "istinski rizik" vojsci SAD-a
0
Kinesko cyber ratovanje "istinski rizik" vojsci SAD-a
Kinesko cyber ratovanje predstavljalo bi "istinski rizik" vojsci SAD-a u slučaju sukoba oko Tajvana, ili u Južnom kineskom moru, ističe se izvještaju pripremljenom za američki Kongres.
Operacije protiv računalnih mreža postale su bitan dio operacija kineske vojske i strategije nacionalnog razvoja u proteklih desetak godina. Tako barem tvrdi korporacija Northrop Gruman na 136 stranica analize, koja je predstavljena prošle sedmice, prenosi Reuters.

Kineske komercijalne kompanije, osnažene stranim partnerima, daju vojsci pristup najnovijim istraživanjima i tehnologijama, tvrde vojni analitičari.

Bliske veze kineske vojske s kineskim telekomunikacijskim komapnijama stvaraju mogućnosti za upade sponzorirane od države u elektroničke mreže koje koriste američka vojska, vlada i privatne industrije, ističe se u izvještaju.

To pruža mogućnosti izazivanja "katastrofalnih prekida sistema i mreža koje podržavaju odlučujuće infrastrukture za nacionalnu ili javnu sigurnost", piše u izvještaju.

U vojnom pogledu, "kineska sposobnost u operacijama na računalnim mrežama ima dovoljnu prednost da predstavlja istinski rizik za američke vojne operacije u slučaju sukoba", zaključuje se u izvještaju.

Američki vojni dužnosnik, kojeg je kontaktirala agencija tim povodom, rekao je kako "nitko ne treba misliti da kineska cyber sposobnost može ozbiljno omesti američke vojne operacije".

"Mi, naravno, prepoznajemo te sposobnosti i radimo na načinima da pridodamo mjerama, koje već imamo i nove, kako bi mogli odgovoriti na takve napade ukoliko bude nužno", rekao je dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Operacije na računalnim mrežama, kako se opisuje u izvještaju, uključuju napade i odbranu, kao i iskorištavanje elektroničkih mreža za prikupljanje obavještajnih podataka. Kina je "u potpunosti uključena u usklađivanje svih raspoloživih resursa kako bi se stvorila raznolika, tehnički napredna sposobnost operacija u cyber prostoru", ističe se u izvještaju.

Analiza ne ulazi u recipročne napore američke vojske u sticanju prednosti u računalnom prostoru, koji Pentagon sada definira kao potencijalno bojno polje, kao što su to zračni prostor, svemir, okeani i kopno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: