Kina
0

U prodaji mlijeko u prahu od kojeg bebama rastu grudi

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Roditelji i doktori širom centralne Kine strahuju da bi hormoni u mlijeku u prahu kojima hrane svoje novorođene kćerke mogli dovesti do preranog rasta njihovih grudi, objavili su u ponedjeljak državni mediji.

Medicinski testovi su pokazali da je nivo hormona kod tri djevojčice, starosti između 15 mjeseci i četiri godine, koje su bile hranjene istim mlijekom, jednak kao kod prosječne odrasle žene, javlja China Daily.

"Količina hormona kod tih beba definitivno ukazuje na problem", kaže Yang Qin iz dječije bolnice Hubei. "Roditelji bi trebali prestati da koriste tu formulu, a prah bi trebalo analizirati."

Lokalne vlasti koje se brinu za sigurnost hrane odbijaju da istraže formulu koju je na tržište plasirala kompanija "Synutra" iz grada Qingdaoa na istoku zemlje.

Sporno mlijeko u prahu i dalje se prodaje u glavnom gradu provinicije Hubei, Wuhanu i to po sniženoj cijeni, a nalazi se i na policama trgovina u Pekingu, uprkos brigama koje su na vidjelo izašle prošlog mjeseca.

Iz kompanije "Synutra" insistiraju da je proizvod siguran za korištenje, te da ne sadrži nikakve ilegalne supstance.

Kod beba koje su ga koristile zabilježen je visok nivo estradiola i prolaktina.

Prije dvije godine u Kini se pojavio problem sa toksičnom hemikalijom melamin, koja je dodavana u mliječne proizvode kako bi izgledalo da su bogatiji proteinima, a zapravo se ta hemikalija koristi za pravljenje plastike. Od melamina je umrlo najmanje šestero novorođenčadi, a razboljelo se njih 300.000.