Svijet
0

U pripremi novi plan restrukturiranja Fukushime

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kompanija Tokyo Electric Power (TEPCO), zadužena za upravljanje oštećenom nuklearnom elektranom u Fukushimi, predstavila je japanskoj vladi novi plan restrukturiranja, koji predviđa stvaranje specijalne jedinice za demontiranje elektrane.

Predsjednik TEPCO-a, Naomi Hirose, obećao je temeljito sprovođenje plana, čim ga vlada odobri, a što se očekuje narednog mjeseca.

Već je odobren nacrt plana koji predviđa stvaranje holding kompanije sa nekoliko podjedinica orijentisanih na posebne zadatke, uključujući i onaj za dekomisiju oštećenih reaktora.

Plan, koji uključuje rezanje troškova ranih penzija, pretpostavlja da će elektrana moći ponovo pokrenuti neke od svojih reaktora.

Pristalice plana kažu kako je ovo neophodno za smanjenje računa za gorivo, izazvanih prebacivanjem na fosilna goriva nakon katastrofe u martu 2011. godine.

TEPCO je plan predstavio Fondu za olakšice u odgovornosti za nuklearne štete, koji ga je I odobrio. Plan se narednog mjeseca treba predstaviti vladi za konačno odobrenje.

Vlada je već odobrila budžet za fiskalnu 2014. godinu, koji uključuje mjere pomoći TEPCO-u, poput plaćanja milijarde dolara za skladištenje radioaktivnog otpada.

Lokalni mediji navode kako će TEPCO najvjerovatnije dobiti novi zajam od gotovo pet milijardi dolara od 11 institucija, koje se zalažu za ponovno pokretanje reaktora kako bi se osigurala održivost elektrane. TEPCO ne može podići novac na normalnom tržištu obveznicama zbog velikog rizika.

Desetine hiljada osoba i dalje se ne mogu vratiti u svoje domove u blizini elektrane, koji bi mogli decenijama ostati nenaseljivi. Vlada vjeruje da će biti potrebno 40 godina kako bi se elektrana razmontirala te da je potrebna tehnologija koja još uvijek nije razvijena.