Britanska štampa
0

U predizbornoj tv debati najubjedljiviji Nick Clegg

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na naslovnim stranama londonske štampe u petak su „osvanule“ fotografije i zvještaji o dva događaja, širenje oblaka vulkanskog pepela koji je zaustavio aviosaobraćaj iznad dobrog dijela sjeverne i zapadne Evrope i predizborna TV debata lidera tri najveće britanske političke stranke Dnevnici su praktično jednoglasni da je u debati daleko najubjedljiviji bio Nick Clegg, lider Liberalnih Demokrata, treće po snazi britanske stranke.

The Times ga opisuje kao autsajdera koji je dobro iskoristio činjenicu da se pod reflektorima našao s aktuelnim premijerom Gordonom Brownom i njegovim suparnikom liderom konzervativaca Davidaom Cameronom.

Izbori sada izgledaju kao nadmetanje u kojem učestvuju ne dva nego tri igrača, primjećuje Times u redakcijskom komentaru.

List ocjenjuje da bi TV debata mogla značajno da utiče na ishod izbora jer i dalje ima dosta onih koji se nisu opredjelili za koga će glasati za tri nedjelje, a čak 60 posto Britanaca kažu da će debate uticati na njihovu odluku kome će pokloniti povjerenje.