Japan
0

U požaru u kinu u Osaki poginulo najmanje 15 ljudi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 15 ljudi je poginulo i deset je povrijeđeno u požaru koji je prije zore bjesnio u kinu za odrasle u zapadnom japanskom gradu Osaki, saopćili su zvaničnici u srijedu.

Policija je uhapsila jednu od mušterija pd sumnjom za podmetanje požara i pokušaj ubistva, saopćio je portparol policije Osake Kengo Hirami. Osumnjičeni je priznao policiji da je podmetnuo požar koristeći svežanj novina u svojoj torbi, javio je AP.

Požar je izbio oko tri sata ujutro u kinu za odrasle Cats u kvartu za zabavu u drugom po veličini japanskom gradu, saopćio je zvaničnik vatrogasne brigade Yuko Kotani.

Hirami je izjavio da zvaničnici još pokušavaju utvrditi identitet 15 poginulih. Zvaničnici su saopćili da je 10 povrijeđenih liječeno u obližnjoj bolnici, a nekoliko ih je u ozbiljnom stanju.

Kada je vatra izbila, većina od 32 prostora za gledanje u kinu - od kojih je svaki opremljen platnom, televizorom i DVD playerom - bila je zauzeta.

Video centar nudi široki izbor DVD-a, uglavnom filmova za odrasle, ali i crtanih i holivudskih filmova, i privlači poslovne ljude koji koriste te prostore kao jeftinu alternatrivu hotelima nakon što propuste zadnji voz kući.

Sve veći broj mladih ljudi, čiji loše plaćeni poslovi ne mogu da im osiguraju da plate stanovanje, boravi u takvim mjestima koja rade po cijelu noć gledajući filmove ili čitajući stripove.

U 2001. u požaru u zgradi u najvećem tokijskom kvartu "crvenih fenjera" poginulo je više od 40 ljudi, među kojima hostese u baru i njihove mušterije.