Moguće nestašice hrane
154

U poplavama u Sjevernoj Koreji oštećeno više od 1.000 domova, stanovništvo evakuisano

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Više od 1.100 domova u Sjevernoj Koreji je oštećeno, hiljade ljudi je evakuisano, a farme i putevi su isprani nakon višednevnih kiša, izvijestili su državni mediji. Također, nanesena je velika šteta usjevima što bi moglo uzrokovati nestašice hrane.

Obilna kiša pogodila je nekoliko područja na istočnoj obali, uključujući sjevernu i južnu provinciju Hamgyong, izvijestila je u četvrtak državna televizija KRT.

Izvještaji dolaze jer raste zabrinutost zbog štete na usjevima i mogućeg utjecaja na zalihe hrane u Sjevernoj Koreji, koja je odsječena od većine stranog uvoza i pomoći samonametnutim graničnim ograničenjima usmjerenim na sprječavanje izbijanja koronavirusa, kao i međunarodnim sankcijama.

Televizijski snimci pokazuju da su kuće poplavljene skoro do krovova, dok su mostovi i nasipi isprani.

Zamjenik šefa Državne hidrometeorološke uprave Ri Yong Nam rekao je za televiziju da su dijelovi Sjevernog Hamgyonga zabilježili više od 500 mm kiše od nedjelje do utorka, dok su područja Južnog Hamgyong-a tih dana premašila prosječne mjesečne količine padavina.

"Očekujemo više kiše u augustu u različitim regijama, uključujući područje istočne obale, što bi moglo nanijeti dodatnu štetu", rekao je.

[TWITTER]1424350365244399624[/TWITTER]

U junu je vođa Kim Jong-un rekao da se nacija suočava s "napetom" situacijom s hranom i da će mnogo ovisiti o ovogodišnjoj žetvi.

Mjesecima su državni mediji pokazivali rad na izgradnji nasipa i poboljšanju rovova, mostova i druge infrastrukture kako bi pokušali spriječiti štetu od poplava.

Tokom telefonskog razgovora u petak, američki državni sekretar Antony Blinken i južnokorejski ministar vanjskih poslova Chung Eui-yong razgovarali su o mogućnosti humanitarne pomoći Sjevernoj Koreji, navodi se u njihovim izjavama, bez detaljnog objašnjenja.