Svijet
0

U ponoć počinje izborna šutnja za hrvatske izbore u inozemstvu

FENA
U ponoć završava promidžba i počinje izborna šutnja u inozemstvu, jer će se birališta u nekim državama gdje će glasovati hrvatski iseljenici te građani koji se tamo zateknu otvoriti već 24. studenoga.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) pravo glasa na izborima za Hrvatski sabor ima 405.092 državljana bez prebivališta u Hrvatskoj. Oni će na izbore 24. i 25. studenoga moći izaći na 265 biračkih mjesta u 53 države i u 11. izbornoj jedinici za dijasporu birati između 11 stranačkih i 2 neovisne liste.

Gotovo polovica izbornih mjesta u inozemstvu, čak 124, bit će otvoreno u Bosni i Hercegovini, gdje će glasovati i najviše birača bez prebivališta u Hrvatskoj.

Po broju biračkih mjesta slijede Njemačka s 23, Srbija s 15, Australija s 12, Kanada i Austrija s osam, SAD sa šest, Švicarska s pet, Francuska, Crna Gora, Švedska i Italija s po tri te Afganistan, Argentina, Brazil, Španjolska, Mađarska i Turska s po dva biračka mjesta.

U ostalim je državama, gdje Hrvatska ima diplomatsko-konzularna predstavništva, predviđeno po jedno biračko mjesto.

Zbog vremenskih zona prvo biračko mjesto bit će otvoreno u australskoj Canberri, po srednjoeuropskom vremenu već sutra navečer. Na europskim biralištima izbori će, kao i u Hrvatskoj, završiti u nedjelju, 25. studenoga u 19 sati.

Na posljednjim je izborima pravo glasa imalo nešto manje od 400 tisuća birača bez prebivališta u Hrvatskoj, a na izbore ih je izašlo tek nešto više od 70 tisuća ili 17,8 posto. Nadmoćnu pobjedu u 11. izbornoj jedinici odnio je HDZ, koji je s 57,6 posto glasova dobio sva četiri zastupnika dijaspore u bivšem saborskom sazivu.

Primjenom nefiksne kvote broj izabranih zastupnika u toj izbornoj jedinici ovisi o broju važećih glasova, odnosno birača izašlih na izbore za dijasporu i o prosječnom broju potrebnih glasova za osvajanje zastupničkog mjesta u deset izbornih jedinica u RH.

U inozemstvu, osim birača bez prebivališta u Hrvatskoj, mogu glasovati i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji se tamo zateknu, a glasuju za izbornu jedinicu prema mjestu svog stalnog boravka u Hrvatskoj.