|

U ponedjeljak zasjedanje PS Vijeća Evrope: BiH neće predložiti potpredsjedavajućeg

U ponedjeljak zasjedanje PS Vijeća Evrope: BiH neće predložiti potpredsjedavajućeg
0
A
Anadolija
23.1.2015. u 15:09
0
komentara
0

dijeljenja
U ponedjeljak zasjedanje PS Vijeća Evrope: BiH neće predložiti potpredsjedavajućeg Vijeće Evrope
U Strasbourgu će se od 26. do 30. januara održati prvi dio redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.
Kako je dnevnim redom predviđeno, na samom početku zasjedanja trebao bi se izvršiti izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine, te imenovati članovi komiteta, a moguće je da tokom ovog zasjedanja bude izvršen i izbor sudija u Evropskom sudu za ljudska prava.

Kako je ranije za Anadolu Agency (AA) potvrdila Milica Marković, članica delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Bosna i Hercegovina neće na sjednici predložiti kandidata za potpredsjedavajućeg Vijeća Evrope. 

"Delegacija se nije sastajala u posljednje vrijeme i nema dogovora o tome da BiH predloži kandidata za potpredsjedavajućeg Vijeća Evrope. Zajedničke saglasnosti nije bilo ni prošle ni pretprošle godine od kada se BiH poziva da predloži kandidata u Vijeće Evrope. Mislim kako se o tome treba postići dogovor u okviru nove delegacije, kao i o tome ko će biti šef delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope jer ga nismo imali protekle četiri godine zbog izostanka dogovora", navela je Marković.

Održat će se i komemorativna ceremonija u znak sjećanja na 70. godišnjicu oslobađanja nacističkog logora Auschwitz.

Planirano je i da se tokom zasjedanja, između ostalog, obavi rasprava o zaštiti medijskih sloboda u Evropi, ravnopravnost i inkluziji osoba sa invaliditetom, te o zaštiti svjedoka kao neophodnog instrumenta u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma u Evropi.

Dnevnim redom predviđena je i zajednička rasprava o zaštiti prava na kolektivno pregovaranje, uključujući i pravo na štrajk, kao i rasprava o borbi protiv netolerancije i diskriminacije u Evropi, kao i o humanitarnoj situaciji u kojoj se nalaze ukrajinske izbjeglice i raseljene osobe.

Tokom zasjedanja delegacije će diskutirati i o izvještaju i aktivnostima Biroa i Stalnog komiteta, posmatranju parlamentarnih i predsjedničkih izbora održanih u Tunisu, kao i parlamentarnih izbora održanih u Republici Moldaviji, te provedbi memoranduma o razumijevanju između Vijeća Evrope i EU i poštivanju obaveza i angažmana Crne Gore. 

Na prvom dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strasbourgu učestvovat će i delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u sastavu Mladen Bosić, Senad Šepić, Milica Marković i Saša Magazinović.

 
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.