{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija Parlamenta BiH od danas na zasjedanju Vijeća Evrope u Strazburu

S
20.4.2015. u 07:55
7
10
Delegacija Parlamenta BiH od danas na zasjedanju Vijeća Evrope u Strazburu
7
Delegacija Parlamenta BiH od danas na zasjedanju Vijeća Evrope u Strazburu
Evropski parlament
Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvovaće u drugom dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koje će biti održano u Strazburu od danas do 24. aprila.
Tokom zasjedanja trebalo bi da bude izabran potpredsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope sa mandatom do kraja godine, najavljeno je iz Parlamenta BiH.

Dnevnim redom proljetnog zasjedanja planirano je da se razgovara o humanitarnim posljedicama djelovanja terorističke grupe Islamska država, političkoj i sigurnosnoj situaciji u Ukrajini, kao i o mogućim sankcijama delegaciji Ruske Federacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope tokom ovog zasjedanja vodit će i raspravu u vezi sa diskriminacijom transseksualaca u Evropi, te o zakonodavstvu i praksama koji se odnose na izuzimanja djece iz njihovih porodica u zemljama članicama Vijeća Evrope.

Dio redovnog zasjedanja biće posvećen i neophodnosti poštovanja ljudskih prava i međunarodnog prava kada je riječ o dronovima i ciljanim ubistvima, ravnopravnosti i nediskriminaciji u pristupu pravdi, kao i o efikasnosti provođenja Deklaracije iz Brightona u svjetlu Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Dnevnim redom zasjedanja predviđena je razmjena mišljenja u vezi sa budžetom, prioritetima i rashodima Vijeća Evrope za 2016. i 2017. godinu, izbor sudija Evropskog suda za ljudska prava, prezentacija Godišnjeg izvještaja o aktivnostima komesara za ljudska prava Vijeća Evrope u 2014. godini, kao i rasprava o postmonitoring dijalogu sa Monakom.

Parlamentarnu delegaciju BiH na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope predstavljat će Milica Marković, Mladen Bosić, Borjana Krišto, Senad Šepić i Željko Komšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: