Svijet
0

U Pekingu zabranjeno pušenje cigareta na javnom mjestu

Klix.ba
(Foto: EPA)
Pušenje cigareta na javnom mjestu u Pekingu od danas je zabranjeno, javlja BBC.

U Kini danas živi blizu 300 miliona pušača, a više od miliona ljudi svake godine umre od bolesti povezanih s pušenjem. Iste zabrane postoje od ranije u Kini, ali lošu naviku nisu uspjeli suzbiti. Strožiji zakoni zabranjuju pušenje u restoranima, poslovnim prostorima i u javnom prijevozu, a neposlušne će kažnjavati hiljade inspektora.

Ministarstvo zdravlja je 2011. godine objavilo zabranu pušenja na javnim mjestima širom zemlje, poput hotela i restorana. No, pravila se često nisu poštovala, a Kinezi su pušili cigarete kada im je bilo volja.

Nova strožija pravila su dogovorena u novembru 2014. godine, a danas su stupila na snagu. Onaj ko ne bude poštovao zakon bit će kažnjen novčanom kaznom od 30 eura, a poslovni prostori koji ne budu primjenjivali nova pravila mogu dobiti kaznu od 1.500 eura.

Povratnici u činjenju prekršaja će biti javno imenovani i osramoćeni na stranici vlade.

Novim zakonom je zabranjeno i reklamiranje duhanskih proizvoda u Pekingu.

Svjetska zdravstvena organizacija je pozdravila strožije zakone.

"Kada bude implementiran, novi zakon će donijeti svjež zrak stanovništvu Pekinga u zatvorenim prostorima. Tako će se zaštititi 20 miliona stanovnika od smrtonosnih efekata izloženosti toksičnom dimu", saopćeno je iz WHO.

Međutim, mnogi vjeruju da će popularnost duhana otežati primjenjivanje zakona.

"Nije realno zabraniti pušenje u zatvorenom prostoru s obzirom na ogroman broj pušača", izjavio je bivši direktor Kineskog centra za kontrolu bolesti.