Svijet
1

U Pekingu će se auto moći voziti svaki drugi dan

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Vozači privatnih automobila u Pekingu uskoro će svoja vozila moći koristiti tek svaki drugi dan. Razlog tome je velika zagađenost zraka, objavili su danas kineski državni mediji.

Stanovnici glavnog grada Kine se susreću sa napadima gušenja usljed mnogo smoga uzrokovanog industrijskom proizvodnjom i brojnim automobilima na ulicama.

Kad god se tri dana uzastopno budu pojavljivale velike koncentracije smoga u zraku, saobraćaj će biti regulisan novom shemom - prema parnim i neparnim tablicama.

Više od četvrtine stanovnika Pekinga ima auto, a u tom gradu živi 20 miliona ljudi.

Reakcije na usvojenu zabranu, koja uskoro treba stupiti na snagu, su različite. Neki se bune što ove mjere nisu stalne, dok drugi tvrde da gradski javni prijevoz nije dovoljan da preveze sve one koji tog dana ne smiju koristiti svoja vozila.

Nova pravila će označiti proširenje dosadašnjih restrikcija, prema kojima automobilima jednog dana u sedmici nije dozvoljeno da se voze ulicama Pekinga. Sve je to regulisano u skladu sa posljednjom cifrom na njihovim tablicama, te je tako svakog dana zabranjeno saobraćanje za dva broja.

Sistem označavanja kvaliteta zraka uključivat će korištenje četiri boje, s tim da crvena znači najveće zagađenje.

Ostali detalji, među kojima su i kazne za prekršioce pravila, još uvijek nisu poznati.