Svijet
1

Kina zbog smoga zatvara škole i skraćuje radno vrijeme

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineski gradovi treba da zatvore škole, skrate radno vrijeme i obustave aktivnosti izvan kuće u vrijeme najvećeg aerozagađenja, saopštilo je danas Ministarstvo za zaštitu okoline.

U saopštenju se navodi da treba preduzeti "sve obavezujuće mjere" kako bi se smanjile emisije gasova tokom najgušćeg smoga, koji ozbiljno narušava zdravlje.

Među predviđenm mjerama su prekid fabričke proizvodnje i uvođenje restrikcija u saobraćaju, kao i pojačana kontrola automobila i postepeno povlačenje iz upotrebe starijih vozila.

Ministarstvo je objavilo preporuke u vrijeme kada su veliki kineski gradovi suočeni sa problemom aerozagađenja, što je posljedica višegodišnjeg velikog ekonomskog razvoja.

Državni mediji prenijeli su ranije da je jedna osmogodišnja djevojčica oboljela od raka pluća, pošto je živjela nedaleko od prometnog autoputa u istočnoj provinciji Jiangsu.

Osnovne i srednje škole obustavile su nastavu prošlog mjeseca u sjeveroistočnom gradu Harbin zbog gustog smoga. Zrak je bio toliko zagađen da nije mogao da radi ni lokalni aerodrom.