Zasjedala komisija
19

U Parlamentu BiH održana tematska sjednica: "BHRT je od prioritetne važnosti za državu"

F. H.
Fotografija ilustrativnog karaktera (Foto: T. S./Klix.ba)
Fotografija ilustrativnog karaktera (Foto: T. S./Klix.ba)
U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas je održana 14. tematska sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH, na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila "Aktuelno stanje i problemi u poslovanju i funkcioniranju Radio-televizije Bosne i Hercegovine".

Na sjednici, na kojoj su aktivno učešće imali i predstavnici rukovodstva BHRT-a i Radio- televizije Federacije BiH, predstavnici Samostalnog sindikata radnika BHRT-a, te predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH, razgovaralo se o aktuelnoj situaciji i problemima koji opterećuju normalno funkcioniranje Javnog RTV servisa BiH, te mogućim rješenjima za finansijsku održivost i nesmetan rad ove državne medijske kuće.

Iznoseći osnovne akcente problematike i moguća kratkoročna i dugoročna rješenja pitanja statusa Javnog RTV servisa, sagovornici su ocijenili da je nezahvalna situacija BHRT-a, koja, kako je rečeno, nije nepoznata javnosti i političkim faktorima, prije svega, politčko pitanje i rezultat sistemskog urušavanja temelja na kojima počiva sistem javnog RTV emitiranja u BiH.

Naglašavajući činjenicu da je pitanje trajnog rješavanja situacije na BHRT-u od prioritetne važnosti za državu Bosnu i Hercegovinu, prisutni su ocijenili da će se rješenja za izlaz iz ove situacije iznaći, isključivo, zajedničkim djelovanjem ključnih i odgovornih aktera. Ta rješenja bi, kako je istaknuto, išla i u pravcu poštovanja postojećih zakona ili odgovarajućih izmjena zakonskih rješenja kojima bi se riješilo pitanje prikupljanja RTV takse i pitanje raspodjele tih sredstava između javnih RTV servisa u BiH, saniranja postojećih gubitaka BHRT-a, te potenciranja odgovornosti onih koji su ovaj državni javni medijski servis doveli u ovakvo stanje.

Članovi Komisije kazali su da će u punom parlamentarnom kapacitetu, a u okviru svojih nadležnosti, nastaviti da rade na stabiliziranju državnog javnog servisa, kao i poboljšanju položaja svih zaposlenih u ovoj medijskoj kući.

S tim u vezi, članovi Komisije predložili su set zaključaka, koje će, nakon sistematiziranja i tehničkog sređivanja od strane Ureda sekretara Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH, dati na usvajanje na narednoj sjednici Komisije.