Svijet
2

U pariskom predgrađu otkrivena ćelija za slanje džihadista u Siriju

FENA
Četiri muškarca između 22 i 35 godina su uhapšena u utorak u pariskom predgrađu u okviru otkrivanja ćelije koja je slala džihadiste u Siriju, saznala je novinska agencija AFP u petak iz izvora bliskog ovom slučaju.

Jedan od ovih muškaraca, star 24 godine, je navodni vođa ove ćelije. Njega su u Vitry-sur-Seine-u u blizini Pariza uhapsili istražitelji kontrašpijunaže (Centralna direkcija unutarnje obavještajne službe), vršeći sudsku istragu otvorenu prošlog ljeta. Oni su bili u kontaktu s "pomagačima" u toj oblasti, precizirao je izvor.

Tri druga, za koje je istraga pokazala da su najmanje dva bila u Siriji i borila se u redovima islamističke brigade Front el-Nosra, uhapšena su u Cachanu i Thiaisu, južno od Pariza.

Tri čovjeka su rođena u Francuskoj, a četvrti u Maroku, ali njihova nacionalnost nije precizirana.

Uhapšena je i jedna žena, koja je puštena bez optužbi.

Četiri muškarca su se pojavila u petak navečer pred sudijom zaduženim za istragu. Posebni sudija treba odlučiti da li će biti stavljeni u pritvor.

Istrage treba da ustanove koliko je džihadista koji žive u Francuskoj otišlo u Siriju putem ove ćelije. Prema jednom dobrom poznavaocu ovog slučaja, specijalne službe su dosada identificirale oko 440 osoba koje su išle ili žele ići u Siriju da se bore protiv režima Bašara el-Assada u redovima džihadista, čiji broj se povećava brzo od početka godine.

Polovina njih je na licu mjesta, "desetak" je poginulo, jedan ili dva su zarobljenici režimskih snaga, a između 50 i 60 se vratilo. Ostali su izrazili ambicije da odu.