Obustavljena vakcinacija
1

U Pakistanu ubijeno devet zdravstvenih radnika

FENA
Tri osobe ubijene su u srijedu u najnovijim napadima na zdravstvene radnike koji vrše vakcinaciju protiv dječje paralize u Pakistanu, a od ponedjeljka, kada je imunizacija započela, ubijeno je ukupno devet zdravstvenih radnika, saopćili su pakistanski zvaničnici.

Zbog serije smrtonosnih napada u posljednja tri dana UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obustavili su kampanju vakcinacije protiv dječje paralize u Pakistanu, javlja AFP.

"Jedna žena, zdravstveni radnik, i njen vozač ubijeni su u srijedu u Čarsadi, u blizini Pešavara. Zdravstveni radnik, koji je jutros teško ranjen u predgrađu Pešavara, preminuo je od zadobijenih rana", rekao je doktor u bolnici Ahmad Saklein.

Napadači su izveli nekoliko napada na zdravstvene radnike u Pakistanu koji vrše vakcinaciju protiv dječje paralize, dan nakon što su ubili četiri žene uključene u kampanju vakcinacije a kojoj se protive talibani.

Pakistan je jedna od tri zemlje u svijetu gdje se javlja dječja paraliza, ali napori da se iskorjeni ta visoko zarazna bolest otežani su zbog otpora talibana, koji brane dolazak timova za vakcinaciju u pojedina područja.

Tokom kampanje vakcinacije, koja je započela u ponedjeljak u Pakistanu, devet osoba, koji su radili na imunizaciji djece, je ubijeno.