Svijet
0

U novoj Vladi Italije sedam žena, dopremijer Angelino Alfano

Anadolija
Angelino Alfano
Angelino Alfano
U novoj Vladi Italije sedam ministarskih funkcija obnašat će žene, dok je novi vice premijer jedan od glavnih saradnika Silvija Berlusconija Angelino Alfano, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Na taj način postignut je kompromis između italijanske ljevice i desnice, a Italija bi poslije više od dva mjeseca konačno mogla da izađe iz političke krize.

Mjesto zamjenice premijera Letta preuzeće dosadašnja generalna sekretarka Narodne partije slobode (PDL), na čelo ministarstva vanjskih poslova postavljena je Emma Bonino, dok je ministar odbrane postao Mario Mauro. Ministar ekonomije postao je zamjenik šefa Centralne banke Italije Fabbrizio Saccomani.

Premijer Enrico Letta i ministri sutra ujutro će u predsjedničkoj palači položiti zakletvu, a nakon toga tokom sedmice će pokušati da dobiju i povjerenje oba doma talijanskog parlamenta.

Predsjednik Italije Giorgio Napolitano odobrio je danas listu sa imenima novog kabineta koju je predložio Enrico Letta, mandatar za sastav nove italijanske vlade.

Naime, zamjenik lidera Demokratske partije lijevog centra Enrico Letta obavijestio je predsjednika Napolitana da je sastavio koalicionu vladu uz snažnu podršku partije desnog centra Silvija Berlusconija.

Tako je Italija dobila novu vladu nakon što je Napolitano prihvatio listu sa imenima ministara koju je sastavio Enrico Letta, mandatar za sastav vlade ispred Demokratske partije.

Nakon općih izbora u zemlji održanih u februaru ove godine, Italija sve do danas nije uspjela da formira državnu vladu. Novu vladu Italije koju će voditi premijer Letta će činiti članovi Demokratske partije, Narodne partije slobode (PDL), pokret ljevice Marija Montija uz nekoliko teknokrata.Prije nego nova vlada stupi na dužnost potrebno je da dobije povjerenje donjeg i gornjeg doma parlamenta Italije. Očekuje se da će glasanje o povjerenju biti održano tokom tekuće sedmice.

Rješavanje ekonomskih problema će biti na vrhu liste prioriteta nove vlade. Treća najveća privreda eurozone dugo je u recesiji, dok je njen javni dug ogroman i nezaposleno je oko 12 posto stanovnika te zemlje.