Svijet
4

U Njemačkoj potraga za neonacistima - "tempiranim bombama"

SRNA
U Njemačkoj traje potraga za 182 neonacista, koje javnost naziva "tempiranim bombama".

Među njima je pet osoba iz neonacističke stranke NPD i devet iz militantnih grupacija i udruženja.

Razlog zbog kojeg se vodi evidencija o broju "nestalih" neonacista jeste istraga u slučaju ekstremno-desničarske, terorističke grupe "Nacionalsocijalističko podzemlje".

Ta je grupa godinama nesmetano ubijala migrante u Njemačkoj. Ona je odgovorna i za ubistvo osam Turaka, jednog Grka i jedne žene - njemačkog policajca.

Aktivna potraga za tim osobama je jedva moguća - upozoravaju eksperti. Nedjela za koje ih država optužuje rijetko su bila politički motivisana. Najčešće je riječ o saobraćajnim prekršajima ili neplaćanju alimentacije. Tu nema ni delikata koji se odnose na terorizam, a samo 49 neonacista se traži zbog djela nasilja.

Većina naloga za hapšenje odnosi se na već osuđivane osobe, koje nisu odslužile kaznu.

Oni u ruke policije dospijevaju samo prilikom rutinskih kontrola. Za ciljano praćenje i hapšenje takvih osoba policija ne raspolaže sa dovoljno ljudi.

Neonacista ima i u njemačkim sportskim udruženjima.

Problem je u tome što su neonacisti promijenili taktiku. Dok su to prije koju godinu bile osobe sa rubova društva i sa prepoznatljivom ikonografijom (obrijani naćelavo, specifičan način odijevanja) - danas neonacisti djeluju drugačije.

Mnogi od njih dolaze iz srednjih slojeva društva, uspješni su u onome čime se bave, pa tako često djeluju i kao sponzori sportskih udruženja.

Posebno se u tzv. "zaštitarskoj branši" mogu naći mnogi koji se pripisuju desno radikalnom miljeu.

Problem uticaja neonacista na sportske udruženja u Njemačkoj mnogo je prisutniji na istoku nego na zapadu zemlje.

Antisemitski transparenti česti su na istočnonjemačkim fudbalskim stadionima.

Građani na zapadu imaju kulturu preispitivanja i ne daju da im neko tek tako nešto nametne. Na istoku ta kultura otpora prema autoritetima nije toliko izražena - navode stručnjaci.