Bez vlasnika
58

U Njemačkoj na željezničkim stanicama godišnje nestane oko 2.700 bicikala: Šta Deutsche Bahn radi s njima

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Svake godine na željezničkim stanicama u Njemačkoj radnici Deutsche Bahna zaplijene oko 2.700 izgubljenih bicikala. Međutim, postavlja se pitanje - šta kompanija radi s njima?

Prema pisanju njemačkog Tageschaua, Deutsche Bahn bicikla bez vlasnika u svom vlasništvu drži deset sedmica nakon čega ih stavljaju na licitaciju.

Prošle godine, kompanija je na aukciji prodala stotine zaboravljenih bicikala.

"Procjenjuje se da se na naših 5.400 željezničkih stanica izgubi oko 2.700 bicikala. Otprilike polovina će biti prodata na aukcijama nakon što prođe period od 10 sedmica od uskladištenja", rekla je glasnogovornica Deutsche Bahna.

Kada je riječ o cijenama na aukciji, glasnogovornica ističe kako cijena varira.

"Ovisi o vrsti bicikla i njegovom stanju. Prosječan prihod od aukcije je 60 eura po biciklu. Međutim električni bicikli su se na aukcijama prodavali i za cijenu veću od 300 eura", ističe ona.

Ipak, naglašava da, ako se prethodni vlasnici bicikla jave u roku od tri godine od aukcije, imaju pravo na isplatu novca.

"Kako dokazati da je to vaš bicikl? Sve što treba da uradite je da navedene određene karakteristike kao što su marka i boja te lokacija na kojoj je pronađen. Broj okvira ne mora biti nužno naveden", objasnila je.