Uprkos kritikama
69

U Njemačkoj je od danas legalna rekreacijska upotreba marihuane, ljubitelji jointa slavili u ponoć

D. Be.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Njemačka je danas postala najveća zemlja u Evropskoj uniji koja je legalizirala rekreacijsku upotrebu kanabisa uprkos žestokim prigovorima opozicionih političara i medicinskih udruženja.

Prema prvom koraku u novom zakonu o kojem se mnogo raspravlja, odraslima starijima od 18 godina sada je dopušteno nositi 25 grama sušenog kanabisa i uzgajati do tri biljke marihuane kod kuće.

Promjene ostavljaju Njemačku s nekim od najliberalnijih zakona o kanabisu u Evropi, uz Maltu i Luksemburg, koji su legalizirali rekreacijsku upotrebu 2021., odnosno 2023. godine.

Nizozemska, poznata po popustljivom stavu prema drogi, posljednjih je godina zauzela stroži pristup suzbijanju turizma kanabisa.

Kad je zakon stupio na snagu u ponoć, stotine ljudi u Berlinu je kod vrata Brandenrug pozdravilo ovaj zakon paljenjem jointa.

Kao sljedeći korak u zakonskoj reformi, od 1. jula u zemlji će biti moguće legalno nabaviti marihuanu putem "kanabis klubova".

Ova regulirana udruženja moći će imati do 500 članova, a bit će u mogućnosti distribuirati do 50 grama kanabisa po osobi mjesečno.

Do tada, "potrošači ne smiju reći policiji gdje su kupili kanabis" u slučaju ulične kontrole, rekao je za AFP Georg Wurth, direktor Njemačkog udruženja za kanabis.

Početni planovi za prodaju kanabisa putem licenciranih trgovina odbačeni su zbog protivljenja EU, iako je u pripremi drugi zakon kojim bi se isprobala prodaja droge u trgovinama u pilot regijama.

Njemačka vlada koju predvode socijaldemokrati kancelara Olafa Scholza, tvrdi da će legalizacija pomoći u obuzdavanju rastućeg crnog tržišta marihuane.

Zdravstvene grupe izrazile su zabrinutost da bi legalizacija mogla dovesti do povećanja upotrebe među mladima, koji su suočeni s najvećim zdravstvenim rizicima.

Konzumacija kanabisa među mladima može utjecati na razvoj centralnog živčanog sistema, što dovodi do povećanog rizika od razvoja psihoze i shizofrenije, upozoravaju stručnjaci.

Čak je i ministar zdravlja Karl Lauterbach, ljekar po struci, rekao da konzumacija kanabisa može biti "opasna", posebno za mlade ljude.

Vlada je obećala široku informativnu kampanju za podizanje svijesti o rizicima i jačanje programa podrške.

Također je naglašeno da će kanabis ostati zabranjen za mlađe od 18 godina i unutar 100 metara od škola, vrtića i igrališta.

Zakon je također izazvao kritike policije, koja strahuje da će ga biti teško provesti.

Drugo potencijalno pitanje je da će zakon retroaktivno proglasiti amnestiju za prekršaje povezane s kanabisom, stvarajući administrativnu glavobolju za pravni sistem.

Prema mišljenju Udruženja njemačkih sudija, pomilovanje bi se moglo odnositi na više od 200.000 slučajeva koje bi trebalo provjeriti i procesuirati.