Svijet
0

U nevremenu u Meksiku najmanje 186 mrtvih i nestalih osoba

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U nevremenu koje je pogodilo Meksiko prošle sedmice život su izgubile 123 osobe i 63 se smatraju nestalim, saopćio je u ponedjeljak meksički ministar unutarnjih poslova Miguel Angel Osorio Chong.

"Trenutno imamo registrirane 123 osobe koje su poginule u ovom meteorološkom fenomenu u cijeloj zemlji", izjavio je ministar na konferenciji za novinare u ponedjeljak navečer u luci Acapulco (na jugu zemlje), jednom od najviše pogođenih mjesta u nevremenu, koje je ostalo izolirano pet dana.

Prema posljednjem zvaničnom bilansu bilo je 110 mrtvih i 68 nestalih. Šezdeset i osam nestalih su bili stanovnici sela La Pintada (400 stanovnika) u državi Guerrero, gdje je polovina kuća stradala u klizištu.

Pet novih leševa je otkriveno u ponedjeljak u ovom selu, ali ministar nije precizirao da li su i oni na spisku nestalih.

Prema Osoriu Chongu, susjedno selo Acatepec, na planini, pretrpjelo je klizanje zemlje, vrlo slično klizištu u La Pintadi, a spasioci su u ponedjeljak pronašli osam mrtvih tijela.

Oluje Manuel na pacifičkoj obali i Ingrid na obali Atlantika su "ukliještile" zemlju prošle sedmice, uzrokujući haos u 22 od 32 države u zemlji, a najmanje 1,5 miliona domaćinstava je oštećeno.