Makedonija
6

U neredima u Skoplju povrijeđeno oko 100 osoba, situacija normalizovana

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon burne noći situacija u glavnom gradu Makedonije je normalizovana. Politička stranka SDSM, čiji su funkcioneri jučer povrijeđeni nakon upada demonstranata u makedonski parlament, poručila je kako će svi oni koji su učestvovali u nasilju odgovarati za ugrožavanje ljudskih života.

"Krvavo nasilje u Parlamentu Makedonije rezultat je nasilja na koje je u prethodnom periodu pozivao Nikola Gruevski, kao i provokacija, mržnje, podjela koje su podsticali Gruevski, Đorđe Ivanov, Trajko Veljanoski, zastupnička grupa VMRO-DPMNE i njihovi saradnici i oni koji ih podržavaju", saopćeno je iz SDSM-a.

Sinoć se oglasilo i Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije koje je saopćilo da su evakuisani svi parlamentarci iz zgrade zakonodavne vlasti, a da je zastupnik Ziadin Sela iz Saveza Albanaca specijalnim vozilom prevezen u Urgentni centar.

"Oko 18:50 sati građani koji protestuju u organizaciji građanske inicijative Za zajedničku Makedoniju nasilno su ušli u prostorije Sobranja Republike Makedonije. U narušavanju javnog reda i mira povrede je zadobilo nekoliko zastupnika Sobranja i nekoliko civila", saopćeno je iz Ministarstva.

Makedonski mediji prenose da je u sinoćnjim neredima povrijeđeno od 70 do 100 osoba.

Podsjećamo, u Sobranju se sinoć od 18:00 sati odvijala drama, jer su demonstranti, nakon što je parlamentarna većina izabrala Talata Džaferija za predsjedavajućeg parlamenta, upali u zgradu i napali i raskrvarili glave lidera SDSM-a Zorana Zaeva i potpredsjednika te stranke Damjana Mančevskog, a teže je povrijeđen zastupnik Alijanse za Albance Zijadin Sela.