12 povrijeđenih
49

U napadu na sinagogu u Pittsburghu poginulo deset osoba, ubica uhapšen

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Prema najnovijim informacijama AP-a, deset osoba je poginulo nakon što je muškarac jutros otvorio vatru u sinagogi u Pittsburghu tokom redovne sedmične molitve. Povrijeđeno je 12 osoba među kojima su tri policajca.

Ubica, koji je identificiran kao 46-godišnji Robert Bowers, nosio je pušku AR-15 i pištolj Glock. Dodatno oružje je pronađeno na njegovom nožnom zglobu, a pištolj su pripadnici policije pronašli u njegovom pojasu.

Prema navodima tamošnje policije, osumnjičeni je rekao policajcima prije nego što je uhapšen da "svi Jevreji moraju umrijeti" i da "ne želi da bilo ko od njih živi".

Nemile scene odigrale su se u sinagogi "Drvo života" na Wilkins aveniji. Osumnjičeni je pucao na policajce kada su stigli na mjesto zločina, prisilivši ih da koriste svoja vozila kao štitove.

"Ovo je užasan zločin, jedan je od najgorih koje sam vidio u svom životu", izjavio je Wendell Hissrich, komesar tamošnje policije.

Dodao je da će FBI voditi istragu o ovom događaju i da uprkos špekulacijama o prisustvu eksplozivnih naprava u sinagogi policija nije uočila bilo kakve sumnjive predmete, prenosi RT.