Meksiko
0

U napadu na aktiviste za ljudska prava ubijene dvije osobe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U napadu maskiranih napadača na konvoj u kojem se nalazilo četrdesetak meksičkih i evropskih aktivista za ljudska prava i novinara ubijeno je dvoje ljudi, a najmanje četvero je nestalo, saopćili su dužnosnici.

Napad se dogodio u utorak navečer u blizini planinskog grada San Juan Copala, u nemirnom području južne meksičke države Oaxaca, prenijela je u četvrtak američka agencija Associated Press.

Ubijen je finski aktivist Jyri Jaakkola (33) i državljanka Meksika Beatriz Carino Trujillo.

Dvoje novinara meksičkog lista Contralinea, izvjestitelj Erika Ramirez i fotograf David Cilia, vode se kao nestali, kao i dvoje aktivista, među kojima je jedan državljanin Belgije.

Meta napada bili su članovi radikalnog pokreta koji je tokom pet mjeseci u 2006. godini bio na vlasti u istoimenoj prijestolnici Oaxace, zbog čega je pojačan strah da bi dugogodišnji konflikt ekstremnih grupacija i vlade te meksičke države mogao biti rasplamsan.

Napadnuti aktivisti putovali su u grad San Juan Copalu kako bi podržali napore gradskih vlasti da dobiju širu autonomiju od vlade Oaxace, navodi AP.

"Počeli su nas zasipati mecima", rekla je Gabriela Jimenez Ramirez, koja je putovala u sportskom automobilu s desetak ljudi, među kojima je i dvoje koji su ubijeni. Napadači su probušili gume automobila i otvorili vatru na vozilo, kazala je ona.

Policajcima iz Oaxace u srijedu je bio potreban cijeli dan da bi otkrili tijela, nakon što su putovali opasnim i lošim cestama i dobili izvještaj da su revolveraši okružili grad.

U dosadašnjim sukobima dviju struja u Oaxaci ubijeno je više od 12 ljudi, uključujući i nezavisnog novinara iz New Yorka.