Svijet
0

U napadima Al-Qaide u Iraku tokom 2007. poginulo 3.870 civila

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Teroristička mreža Al-Qaida počinila je u Iraku tokom 2007. godine više od 4.500 napada u kojima je poginulo 3.870, a ranjeno 18.000 civila, saopćila je u nedjelju američka vojska u Iraku.

U vojnim operacijama protiv Al-Qaide u Iraku uhapšeno je 8.800 ekstremista, dok ih je 2.400 ubijeno, saopćio je na konferenciji za novinare u Bagdadu glasnogovornik američke vojske admiral Greg Smith.

Dokumenti zaplijenjeni u vojnim operacijama otkrivaju da je u razdoblju od 12 mjeseci, do augusta 2007. godine, 750 ekstremista iz 22 države ušlo u Irak, od kojih gotovo polovina iz Saudijske Arabije, a zatim iz Libije, Jemena, Sirije, Tunisa i Maroka, rekao je Smith.

On je dodao da dokumenti do kojih je došla američka vojska pokazuju da 90 posto bombaša-samoubica iz Al-Qaide čine stranci, dok su vođe Iračani.

Glasnogovornik američke vojske je također saopćio da je zabilježen drastičan pad u krijumčarenju oružja iz Irana u Irak, međutim, vojska SAD-a ne vjeruje da je to slučaj kada je riječ o obuci boraca i finasiranju, prenio je Reuters.

Američka vojska pokrenula je 8. januara široku ofanzivu pod nazivom "Fantom Fenix" radi obračuna s pripadnicima Al-Qaide koja, kako se navodi, trenutno predstavlja najveću prijetnju po mir u Iraku.

Od početka ove operacije ubijen je 121 ekstremist, među kojima 92 "veoma važne mete", kazao je admiral Smith.