Član ljevičarske stranke
352

U Namibiji političar imena Adolf Hitler izabran za lokalnog vijećnika

B. R.
Uunona Adolf Hitler ne želi mijenjati svoje ime (Foto: Eagle FM Namibia)
Uunona Adolf Hitler ne želi mijenjati svoje ime (Foto: Eagle FM Namibia)
Namibijski političar nazvan po Adolfu Hitleru je prošle sedmice izabran za zastupnika u lokalnom vijeću. Za vijećnika je izabran u izbornoj jedinici Ompundja koja se nalazi u regiji Oshana.

U intervjuu za njemački list Bild je izjavio da nema nikakve veze s nacizmom te da nema ambiciju da "pokori svijet". Adolf kao germansko ime nije rijetko u ovoj afričkoj državi koja je nekada bila njemačka kolonija.

Za vijećnika je izabran kao kandidat vladajuće stranke Swapo koja je vodila antikolonijalnu borbu i koja se borila protiv vladavine bijelaca kao manjine.

Uonona Adolf Hitler, kako glasi njegovo puno ime i prezime, je priznao da mu je otac dao ime po nacističkom lideru. Pretpostavlja da otac nije znao za šta se Hitler zalagao.

"Kao dijete smatrao sam da je to sasvim normalno ime", istakao je ovaj političar.

Naveo je da ga njegova supruga zove Adolf i da ne planira mijenjati ime.

Njemački "zaboravljeni genocid" i vladavina stranke lijevog centra Swapo

Od 1884. do 1915. godine Namibija je bila dio njemačkog teritorija nazvanog Njemačka jugozapadna Afrika. Nijemci su ubili nekoliko hiljada domicijalnih stanovnika nakon što su se pobunili. Pojedini historičari su to nazvali zaboravljenim genocidom.

Ranije ove godine je Namibija odbila ponudu Njemačke od 10 miliona eura kao odštetu. Poručili su im da će pregovarati o "revidiranoj ponudi".

Namibija je poslije Prvog svjetskog rata bila pod upravom Južnoafričke Republike da bi nezavisnost stekla 1990. Mnogi gradovi u ovoj zemlji imaju njemački naziv i u njoj živi mala zajednica koja govori njemačkim jezikom.

Spomenuta stranka Swapo je stranka lijevog centra nastala iz pokreta za nezavisnost i vlada od 1990. Međutim, podrška stranci je opala nakon optužbi za podmićivanje. Na prošlosedmičnim izborima je izgubila vlast u 30 većih gradova, prenosi BBC.