Svijet
0

U mnogim svjetskim gradovima proslavljen Mubarakov odlazak s vlasti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Londonu, Sydneyu, Washingtonu, Madridu i drugim gradovima u subotu se proslavlja odlazak egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka s vlasti.

Na bučnom skupu u Londonu okupilo se najmanje 1.000 osoba, a više stotina već je izašlo na ulice Sydneya, Washingtona, Madrida i još nekih gradova, kako bi proslavili kraj 30 godina duge Mubarakove autokratske vlasti.

Skupove je Amnesty International organizirao širom svijeta sa ciljem da izvrši pritisak na Mubaraka da ode, ali pošto je on u petak podnio ostavku, poslije 18-dnevnih protesta građana koji su tražili njegov odlazak, protesti su pretvoreni u slavlje.

Na jednom od transparenata koje su nosili okupljeni u Londonu nalazila se Mubarakova slika s faraonskom kapom i sloganom: "Ti si povijest".

Na drugim transparentima je pisalo: "Solidarnost s egipatskim građanima", "Egipat živi", "Oslobodite Palestinu" i "Okončajte opsadu Gaze".

Policija je saopćila da je na skupu u Londonu bilo oko 1.000 osoba, dok organizatori tvrde da ih je bilo 4.000, navodi AFP.

Amnesty International je saopćio da će u subotu, u okviru tzv. "Svjetskog dana akcije", slični skupovi biti organizirani u oko 30 zemalja.