Upozorenje SAD-a
0

U mnogim somalskim domovima nema hrane

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka administracija upozorila je da će se suša na Rogu Afrike vjerovatno pogoršati do kraja 2011, čime se dijelovi Somalije, pogođene građanskim ratom, izlažu opasnosti od gladi.

"S obzirom na ograničene mogućnosti zapošljavanja, opadanje zaliha hrane i izuzetno visoke cijene žitarica, već sada u mnogim somalskim domovima nema dovoljno hrane na stolu" istakla je u istupanju pred kongresom SAD-a Nancy Lindborg, zvaničnica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

U somalskim regijama Donji Šabel i Baj, ovogodišnja žetva će podbaciti, a ove oblasti zemlje uobičajeno imaju udio od 71 posto u ukupnoj proizvodnji hrane, tvrdi Lindborg, prenosi AFP.

Lindborg je istakla da će SAD, u saradnji s međunarodnom zajednicom, istražiti načine osiguravanja pomoći u hrani i za Somaliju i za izbjeglice iz te zemlje koja je već dvije decenije u ratu. Ujedinjene nacije prošle sedmice su upozorile da se deset miliona ljudi na Rogu Afrike, u Somaliji, Etiopiji, Džibutiju i Eritreji, suočava s najtežom sušom u posljednjih 60 godina.

Slaba kišna sezona i rast cijena također su doveli do ozbiljnog manjka hrane u Keniji i Ugandi.