Nastavljeni sukobi u Libiji
0

U Misrati najmanje 40 poginulih

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U napadu snaga lojalnih pukovniku Moameru Gadafiju na grad Misratu, koji je pod kontrolom libijskih pobunjenika, danas je poginulo najmanje 40 ljudi, izjavili su lokalni izvori.

Vlasti u Tripoliju istovremeno su optužile pobunjenike i međunarodnu koaliciju da krše prekid vatre koji je objavljen kasno sinoć.

Portparol pobunjenika rekao je u telefonskoj izjavi iz Misrate da su Gadafijevi lojalisti pucali iz tenkova, dok su snajperisti sa krovova gađali ljude na ulicama. Misrata je treći po veličini grad u Libiji, udaljen 214 kilometara istočno od Tripolija.

Jedan lokalni bolničar izjavio je putem telefona, dok se u pozadini čula pucnjava, da je u okršajima poginulo 40 ljudi, dok je najmanje 300 ranjeno.

Portparol pobunjenika tvrdi da su lojalisti prethodno izvan grada okupili oko 500 ljudi i doveli ih u centar grada, na demonstracije podrške Gadafiju.

On je dodao da su uslijedio kontramiting nekoliko hiljada Gadafijevih protivnika, nakon čega su vojnici pod pukovnikovom kontrolom otvorili vatru.

Gadafijeve snage nisu još zauzele Misratu, ali su utvrdile položaje duž glavnog puta i rasporedile tri tenka i snajperiste, rekao je ovaj izvor.
Libijski zvaničnici oštro su kritikovali vazdušne udare koje sprovode međunarodne snage, jer, kako tvrde, bombardovanja ugrožavaju civile.

Gadafijeve snage povukle su se na 100 kilometara od pobunjeničke prijestonice Bengazija, poslije vazdušnih napada u kojima je uništen veći dio njihovih oklopnih snaga, ali su odbile napad pobunjenika na svoje nove položaje u Adždabiji.