Svijet
3

U Meksiku protesti nakon pronalaska 61 leša u napuštenom krematoriju

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Demonstranti koji su se okupili nakon što je policija u Acapulcu jučer pronašla 61 leš u napuštenom krematoriju, pokušali su probiti policijski kordon.

Meksički zvaničnici su potvrdili da su pronašli leševe 61 osobe u napuštenom krematoriju u četvrtak uvečer u gradu Acapulco u federalnoj državi Guerrero gdje su u septembru prošle godine nestala 43 studenta. 

Nakon nestanka studenata, roditelji su saopćili kako će nastaviti potragu čak iako se vlada bude protivila tome. Do danas je DNK analizom identifikovan samo jedan nestali student.

Stanovnici koji žive u blizini napuštenog krematorija, koji je prestao sa radom prije godinu dana, pozvali su gradske vlasti nakon što su osjetili neugodan miris iz jedne od zgrada.

Federalna policija je uklonila četiri ljudska leša iz krematorija prije nego su stručnjaci iz Ureda tužioca države Guerrero intervenisali i saopćili da je unutar zgrade pronađen 61 leš.

Lokalni mediji navode da su tijela bila prekrivena krečom. Mnoga su na sebi imala odjeću, dok su pojedini leševi bili umotani u bijele plahte. Nekoliko izvora navodi da četiri leša pripadaju ženskim osobama, a jedan maloljetnoj osobi.

Federalne vlasti su trenutno vođenje istrage u vezi sa ovim slučajem ustupile lokalnim vlastima. Istragom bi trebalo biti utvrđeno da li su bande usmrtile osobe čiji leševi su pronađeni u napuštenom krematorijumu. Inače, nekoliko bandi se bori za kontrolu nad meksičkim gradom Acapulcom i lukom koja se nalazi na tom području.

Grad Acapulco je svojevremeno bio omiljena destinacija holivudskih zvijezda, ali je tokom godina izgubio sjaj najviše zbog sukoba između narko bandi. Trenutno je jedan od najmanje sigurnih gradova u Meksiku.