Izvještaj Humans Rights Watcha
0

U meksičkom ratu protiv mafije policija muči uhapšene

Sarajevo-x.com
Aktivisti za ljudska prava optužili su meksičku vojsku i policiju za mučenje uhapšenih. Meksička policija navodno koristi vodene topove i batinanja drvenim palicama. Predsjednik Meksika Felipe Calderon je uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država pokrenuo rat protiv mafije i svih kartela 2006. godine.

Humans Rights Watch je dostavio izvještaj u kom su meksičke snage sigurnosti učestvovale u više od 170 slučajeva mučenja, 39 nestanka i 24 smaknuća bez suđenja.

Meksičke snage sigurnosti imaju 50.000 vojnika i policajaca koji su obučavani u američkim kampovima, ali mnogi nisu zadovoljni njihovim rezultatima, prenosi Washington Post.

U izvještaju HRC-a koji ima 214 strana se navodi da nijedna smrt nije detaljno istražena niti su nađeni odgovorni za zločine počinjene nad uhapšenima. Ovaj izvještaj je predstavljen predsjedniku Calderonu, na šta je predsjednik kratko odgovorio da su najveći neprijatelji Meksika karteli.

"Oni su ti koji ubijaju, kidnapuju, siluju i sistematski narušavaju osnovna ljudska prava građana Meksika", rekao je Calderon.

Predsjednik se ipak složio da se pokrenu istrage za bilo koje zločine počinjene u ime njegove vojske i policije.