Na press ga doveli u panciru
0

Meksičke vlasti uhapsile šefa obezbjeđenja lidera narkokartela

SRNA
Felipe Cabrera Sarabia (Foto: AFP)
Felipe Cabrera Sarabia (Foto: AFP)
Meksičke vlasti uhapsile su Felipea Cabrera Sarabia poznatijeg kao Inženjer, koji je navodno bio šef obezbjeđenja lidera narkokartela u saveznoj državi Sinaloa.

Zvaničnici su saopštili da je Inženjer uhapšen u Kulikanu, prijestonici ove savezne države, a specijalne snage su prilikom hapšenja zaplijenile dokumentaciju i računarsku opremu.

Portparol vojske general Rickardo Trevila rekao je novinarima na pres-konferenciji u Meksiko Cityju, pred koje je Cabrera izveden u panciru, da će se njegovo hapšenje odraziti na strukturu i vrh kartela u ovoj saveznoj državi.

Predstavnici odbrambenih struktura Meksika vjeruju da je Cabrera vodio operacije za kartel Sinaloa u sjevernoj saveznoj državi Durango i dijelu države Čiuvava, te da je bio šef bezbjednosti vođe kartela Joakina Hazmana, milijardera koji je u bjekstvu od 2001. godine, kada je pobjegao iz zatvora.

Vlasti SAD  su za njim raspisale nagradu od pet miliona dolara, tvrdeći da on i njegov kartel kontrolišu većinu trgovine kokainom i marihuanom u SAD iz Meksika i Kolumbije.

Meksičke vlasti su, u međuvremenu, otkrile 13  tijela u napuštenom kamionu na sjeveroistoku savezne države Tamaulipas, u kojoj ratuju karteli Galf i Zete. Prošle sedmice je u gradu El Higo u Verakruzu u više napada poginulo 11 ljudi.

Više od 40 000 ljudi je ubijeno u obračunima narkokartela u Meksiku od decembra 2006. godine, od kada je vlada predsjednika Felipea Calderona odlučila da angažuje vojsku u borbi protiv bandi.