|

Meksiko: Ubijene 24 osobe u napadima u uporištu narkokartela

Meksiko: Ubijene 24 osobe u napadima u uporištu narkokartela
0
F
FENA
24.11.2011. u 11:04
1
komentara
0

dijeljenja
Meksiko: Ubijene 24 osobe u napadima u uporištu narkokartela Foto: Reuters
U napadima koji su izvedeni u zapadnoj meksičkoj državi Sinaloa, uporištu istoimenog narkokartela, ubijeno je 24 osobe, saopćili su u četvrtak zvaničnici.
Tijela 17 žrtava pronađena su spaljena u dva vozila u glavnom gradu Kuliakan, u roku od samo nekoliko minuta, a vlasti istražuju da li su najnoviji napadi povezani.

Neke od žrtava koje su pronađene u srijedu u vozilima na sebi su imale zaštitne prsluke, dok su im ruke bile vezane lisicama.

Još sedam osoba ubijeno je tokom dana u dva grada.

Sinaloa je uporište moćnog istoimenog narkokartela, na čijem se čelu nalazi najtraženiji čovjek u zemlji Joaquin "El Chapo"
Guzma.

Kartel Sinaloa bori se za teritoriju u ovoj državi s drugim kartelom Beltran Leyva, otkako su se dvije grupe razdvojile 2008. godine.

U Meksiku je ubijeno više od 35.000 osoba od 2006. godine, kada je predsjednik Felipe Calderon angažovao vojsku i policiju kako bi suzbio narkokartele.

U međuvremenu, meksičke vlasti u Sinaloi su saopćile i da su uhapšene tri osobe - sudija, advokat i svjedok-ekspert, protiv kojih su pokrenute krivične prijave zbog sumnje da su Federalnu komisiju za električnu energiju oštetili za 93 miliona dolara.

Pored toga, sankcionisano je osmoro zaposlenih u ovom preduzeću, od kojih je petoro dobilo otkaz i u obavezi je da plati novčanu kaznu, a postupak će biti pokrenut protiv još osam advokata i zaposlenih u pravnom sektoru Komisije, javio je AP.

Ovo javno preduzeće i ranije su potresali slični korupcionaški skandali.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...