Traga se za preživjelima
26

U Marseju se urušila četverospratnica, vatrogasci se teško bore protiv požara

B. R.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Usljed urušavanja četverospratne zgrade u Marseju povrijeđeno je najmanje pet osoba, dok požar otežava potragu za žrtvama ispod ruševina.

Gradonačelnik Benoit Payan je izjavio da se urušavanje desilo danas 40 minuta poslije ponoći. Nakon toga se urušila još jedna obližnja građevina.

"Požar je ekstremno teško kontrolisati. Vatrogasci iz minute u minutu procjenjuju kako ugasiti požar, jer je potencijalno mnogo preživjelih. Moramo biti spremni da će biti stradalih u ovoj tragediji", rekao je Payan.

Prilaz ulicama oko urušene zgrade je onemogućen, a na njima je mnogo prašine. Vatrogasni zapovjednik Lionel Mathieu je istakao da se pokušava ubrzati potraga, ali da je problem u tome što psi ne mogu izdržati vrućinu.
Nadležni su saopćili da nije poznato koliko je bilo ljudi u trenutku urušavanja zgrade. Evakuišu se okolne oštećene zgrade zbog opasnosti od njihovog urušavanja.

Čelnik prefekture Christophe Mirmand je izjavio da postoje snažne indicije da se urušavanje desilo nakon curenja plina i eksplozije. Ulični prodavač hrane Aziz koji radi do kasnih noćnih sati je istakao da se sve treslo u trenutku kada se začulo nešto poput eksplozije.

Veliko urušavanje zgrade u Marseju desilo se i u novembru 2018. Tragedija se desila u radničkoj četvrti Noailles i tom prilikom je poginulo osam ljudi. Nakon toga je aktuelizirano pitanje stambenih standarda u ovom francuskom gradu, prenosi France 24