Svijet
0

U Londonu uhapšeno oko 90 demonstranata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Londonu je u nekoliko navrata došlo do nasilja i sukoba policije i demonstranata tokom protesta u kojima je, povodom samita G20, više hiljada osoba demonstriralo protiv kapitalizma, klimatskih promjena i ratova u Iraku i Afganistanu.

Jedan broj demonstranata je razbijalo stakla na izlozima poslovnice Kraljevske banke Škotske u finansijskom centru grada, Sitiju, uništilo opremu i zidove kancelarija išarali grafitima.

Iako je policija uhapsila skoro devedeset osoba, protesti su mahom protekli mirno i nema izveštaja o težim povredama, javio je u četvrtak BBC.

U četvrtak, na dan održavanja samita G20, u Londonu će biti sprovedene opsežne mjere sigurnosti, a najavljeno je i održavanje novih demonstracija.

Snage sigurnosti u britanskoj prijestonici od utorka su stavljene u stanje visoke pripravnosti zbog najavljenih protesta antiratnih aktivista, antiglobalista, boraca protiv globalnog otopljavanja i članova brojnih anarhističkih pokreta.

Preko dvije i po hiljade pripadnika policije mobilisano je za slučaj da u gradu dođe do nasilnih protesta, a čitava operacija će britanske vlasti koštati više od deset miliona dolara.

Jedanaest osoba uhapšeno je u srijedu prije podne kada su, obučeni u policijske uniforme, pokušali da uđu u Siti u oklopnom transporteru plave boje.